BIOPOL - Productie en verwerking van polyhydroxybutyraten afkomstig van industriële en anorganische afvalstromen

MIP Bedrijfspartner Onderzoekspartner Projectleider

Synopsis

In dit project wordt een fermentatieproces ontwikkeld voor de productie van het biopolymeer polyhydroxyboterzuur (PHB) op basis van industriële organische en anorganische afvalstromen. Verder wordt de verwerking van het biopolymeer voor verschillende toepassingen onderzocht met het oog op het begrijpen van de invloed van het productieproces op de resulterende eigenschappen van het biopolymeer.

Doelstellingen

Het fermentatieproces dat ontwikkeld wordt sluit de kringloop door afval om te zetten in een nieuw en breed inzetbaar materiaal met hoge toegevoegde waarde. De belangrijkste doelstellingen van het project zijn:

  • Inventarisatie van de beschikbaarheid en samenstelling van organische en anorganische afvalstromen die geschikt zijn voor de productie van PHB.
  • Optimaliseren en sturen van een 2-staps bioproces voor het kweken van biomassa op melasse in een eerste stap en de PHB productie in een tweede stap op de geselecteerde anorganische afvalstromen.
  • Karakteriseren en vergelijken van de geproduceerde PHB met commercieel beschikbare (bio)polymeren om de invloed van de gebruikte afvalstromen te bestuderen.
  • Testen van de geproduceerde PHB in 3 verschillende toepassingen (verwerken in textielmateriaal, depolymerisatie in het hoogwaardige biomonomeer hydroxyboterzuur en productie van filmen voor gebruik in verven).
  • Vertalen van het onderzoek naar marktpotentieel door inventarisatie van organische en anorganische afvalstromen geschikt voor productie, door een inschatting van de economische haalbaarheid via het dimensioneren op industriële schaal, door het in kaart brengen van de beschikbaarheid van PHA en andere biogebaseerde polymeren, en tenslotte door een inventarisatie van bestaande en nieuwe toepassingen voor textiel-materiaal, chirale monomeren en filmen.

Start

1/01/2012

Looptijd

24 maanden

Budget

Bedrijfspartners: EUR 313730
Onderzoekspartners: EUR 313730

Bedrijfspartners

logo beaulieu  logo Tessenderlo Chemie  logo KH Engineering

Onderzoekspartners

logo vito

Projectleider

Tom Verstraete (Beaulieu Chemicals NV)

Voorstelling op het Cleantechfestival op 17/09/13 in Greenville